Centrul Vechi din București, promovat într-un editorial turistic publicat pe site-ul grupului BBC

Centrul Vechi din București, promovat într-un editorial turistic publicat pe site-ul grupului BBC
Publicat: 17/07/2013, 15:38
Actualizat: 17/07/2013, 15:38

Centrul Vechi din București și atracțiile pe care această zonă din Capitală le oferă turiștilor români și străini sunt promovate într-un editorial elogiativ, publicat în secțiunea „Travel” de pe site-ul grupului britanic BBC.

În editorialul intitulat „Noul Oraș Vechi al Bucureștiului” („Bucharest’s new Old City”), jurnalistul Mark Baker de la BBC vorbește în termeni elogiativi despre Centrul Vechi din Capitală, lăudând totodată eforturile depuse în ultimii ani de autoritățile române pentru a reamenaja această zonă cu scopul de a-i exploata potențialul turistic și istoric.

„Turiștii care vizitau în trecut capitala României, București, se aflau de cele mai multe ori doar în trecere prin acest oraș, în drumul lor spre destinații mai interesante, precum Transilvania, Bulgaria sau Istanbul. Imaginea tipică (și depășită) a orașului era aceea a unui oraș ponosit și murdar, în care nu aveai prea multe lucruri de văzut, cu excepția Casei Poporului, o construcție a cărei arhitectură supradimensionată reflectă egoul exacerbat al fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Era un oraș în care puteai să te oprești pentru o noapte, dar asta era tot”, spune jurnalistul britanic în partea introductivă a articolului său.

În prezent, însă, turiștii au multe motive pentru a rămâne mai multe zile în București, continuă Mark Baker, lăudând eforturile depuse de autoritățile române pentru a restaura centrul istoric al Capitalei, prin amenajarea unui „cartier pietonal încântător, în care există suficient de multe distracții care să te țină ocupat în timpul zilei și suficient de multe baruri și cluburi pentru a te ține treaz întreaga noapte”.

Renovarea Centrului Vechi nu a fost însă o sarcină ușoară, întrucât a fost nevoie de aproape un deceniu pentru ca proiectul să fie finalizat, reamintește jurnalistul britanic, care vorbește despre „agonia” lucrărilor de reamenajare, adeseori întrerupte, și despre macaralele și buldozerele aduse în zonă, dar care rămâneau uneori nefolosite vreme de câțiva ani. Mark Baker vorbește și despre scandalurile de corupție în care au fost implicate unele dintre firmele contractate de municipalitate și despre rezidenții săraci care trăiau în Centrul Vechi, mulți dintre ei fiind familii de țigani. Între 2007 și 2011, Centrul Vechi era o zonă „în care nu trebuie să mergi”, spune jurnalistul britanic, prost luminată și cu multe găuri în pavaj.

Aceste vremuri par foarte îndepărtate în prezent, întrucât, deși multe dintre clădirile din Centrul Vechi se află într-o stare precară, așteptând investitori cu bani mulți și planuri îndrăznețe, străzile din acest cartier sunt plăcute, perfect pavate și înfrumusețate prin magazine de artă și antichități, librării, teatre și nenumărate terase, cafenele, baruri și cluburi. „Într-adevăr, Orașul Vechi pare să fi întrecut așteptările tuturor”, spune Mark Baker.

În continuare, jurnalistul îi invită pe cititorii de pe BBC într-un veritabil periplu prin istoria orașului București și a Valahiei, vorbindu-le despre primele așezări din secolul al XV-lea, despre apariția breslelor din secolul al XVIII-lea, despre planul lui Ceaușescu de a demola cartierele vechi pentru a construi o capitală socialistă și despre decăderea Centrului Vechi, transformat în ultimele decenii de comunism într-o mahala cu case dărăpănate în care se adăposteau familii sărace din minoritatea țiganească.

Toate acestea s-au schimbat, spune Mark Baker, după ce valoarea istorică a zonei a fost în sfârșit recunoscută de autorități. Prezentând atracțiile turistice din Centrul Vechi, jurnalistul britanic face descrieri elogiative ale străzii Franceze, pe care se află rămășițele Curții Vechi și ale Palatului Voievodal, folosit în trecut de domnitorii Valahiei, inclusiv de Vlad Țepeș – sursa de inspirație a scriitorului Bram Stoker atunci când a creat personajul Dracula.

Jurnalistul britanic vorbește apoi și despre clădirile din secolul al XIX-lea de pe străzile Covaci și Smârdan, pe care le descrie ca fiind „excentrice”, și despre strada Șelari, pe care o consideră „ceva mai convențională”, dar și despre Biserica Stavropoleos, construită în 1724, în care abundă fresce colorate și ornamente sculptate.

Într-un paragraf despre o replică a Columnei lui Traian de la Roma, expusă la Muzeul Național de Istorie, aflat în apropiere de Centrul Vechi, jurnalistul britanic vorbește despre Dacia, împăratul Traian, Imperiul Roman și originea latină a poporului român.

În afară de obiectivele istorice, Mark Baker descrie în termeni apreciativi gastronomia locală, restaurantele – Caru’ cu Bere, Divan – cafenelele, barurile și cluburile de pe străzile Smârdan, Covaci și Lipscani, menționând Atelier Mecanic și Old City Bar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?